Explosieveilige LED verlichting is voor veel bedrijven een ideale oplossing. Veiligheid gaat natuurlijk boven alles, zeker bij bedrijven waarin gewerkt wordt met explosiegevaarlijke producten of voorwerpen. LED verlichting is van zichzelf al een stuk veiliger dan conventionele verlichting, maar met de explosieveilige ATEX LED verlichting kunt u de veiligheid van uw medewerkers nog beter waarborgen wanneer zij bijvoorbeeld in een industriële omgeving met explosiegevaarlijke producten werken. Wij vertellen u graag meer over deze bijzondere vorm van verlichting.
Wat is ATEX verlichting?
Iedereen weet dat explosiegevaarlijke producten en elektriciteit geen goede combinatie is. Toch moet er bijvoorbeeld in een loods waarin met deze producten gewerkt wordt, ook verlichting zijn. Daarom is er explosieveilige LED verlichting, ATEX, ontworpen. ATEX staat voor Atmosphères Explosibles. Organisaties die met brandbare gassen en explosiegevaarlijke producten werken moeten volgens de Europese Unie voldoen aan deze ATEX richtlijnen.
Hoe werkt explosieveilige LED verlichting?
Als u dus met brandbare gassen of explosiegevaarlijke materialen werkt, weet u dat het verplicht is om explosieveilige verlichting aan te schaffen. Maar hoe werkt dat eigenlijk? In principe kan in iedere armatuur kortsluiting ontstaan, wat natuurlijk mogelijk vonken kan geven. Als deze vonken in aanraking komen met brandbare gassen of explosiegevaarlijke voorwerpen dan kan er een levensgevaarlijke situatie ontstaan. Bij ATEX LED verlichting is dit niet mogelijk. Deze lampen zijn namelijk op zo een manier ontworpen dat wanneer er kortsluiting ontstaat, er geen contact gemaakt kan worden met de omgeving. Dit komt doordat een ATEX armatuur verpakt is in explosieveilig en waterdicht materiaal dat dit voorkomt.
Certificering van ATEX armaturen
Explosieveilige armaturen die gecertificeerd zijn, zijn voorzien van het Epsilon X symbool. Als dit op een armatuur staat, dan betekent dit dat deze voldoet aan de richtlijnen die gesteld worden voor zowel elektrische als niet-elektrische apparaten die gebruikt mogen worden in explosiegevaarlijke omgevingen. Deze richtlijn is in Nederland terug te vinden in het Warenwetbesluit Explosieveilig Materiaal.
Verschillende explosieveilige zones
Ieder bedrijf en iedere explosieveilige omgeving verschilt weer. Dat is de reden dat er zones zijn bepaald. Deze zones worden bepaald door de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen en de duur dat deze stoffen aanwezig zijn. De zones zijn als volgt:
- Zone 0 is een omgeving waar gedurende een langere tijd een explosief gasmengsel aanwezig is, minimaal 1000 uur per jaar.
- Zone 1 is een omgeving waar onder normale omstandigheden rekening gehouden wordt met een explosief gasmengsel, tussen de 10 en 1000 uur per jaar.
- Zone 2 is een omgeving waar onder normale omstandigheden geen rekening gehouden wordt met een explosief gasmengsel, minder dan 10 uur per jaar.
- Zone 20 is een omgeving met een explosiegevaarlijke atmosfeer in de vorm van een wolk met brandbare stoffen die minimaal 1000 uur per jaar aanwezig is.
- Zone 21 is een omgeving waar onder normale omstandigheden rekening gehouden wordt met een explosiegevaarlijke atmosfeer die tussen de 10 en 1000 uur per jaar aanwezig is.
- Zone 22 is een omgeving waar onder normale omstandigheden geen rekening gehouden wordt met een explosiegevaarlijke atmosfeer en waar dit minder dan 10 uur per jaar voorkomt.